Data Comfort is de eerste Nederlandse cloud service provider die IOPS garandeert

Gigabyte versus IOPS

Storage bestaat uit capaciteit (hoeveelheid GB’s) en verwerkingssnelheid (performance, gemeten in IOPS).  In de traditionele storage wereld waren deze aan elkaar gekoppeld. Of er nu capaciteit nodig was of alleen verwerkingssnelheid, er moest altijd gezocht worden naar het beste minimum. Het gevolg hiervan was dat er veel loze ruimte was om maar genoeg performance te krijgen.

Elke cloud serviceprovider in de oude wereld zag dit als een uitdaging. Vandaar dat wij in het 2017 intensief onderzoek heeft gedaan naar een manier om de vraag en ons aanbod zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen. We zijn gaan testen met Solidfire onder hoge load, gesimuleerde uitval en hebben fail situaties nagebootst. Dit heeft geresulteerd in een systeem dat de vraag en het aanbod 100% bij elkaar brengt.

Betaal per IOP en Gigabyte

Nu we het technisch voor elkaar hadden liepen we tegen de volgende uitdaging aan, hoe krijgen we het product bekend in de markt? Want het model is natuurlijk volledig anders dan het model dat we nu kennen. Onze concurrenten geven de mogelijkheid om SATA, SAS of SSD storage te huren, maar wij pakken dit anders aan. Wij geven de mogelijkheid om aan te geven hoeveel GB en hoeveel IOPS er nodig zijn, hierop wordt vervolgens de prijs gebaseerd. In tegenstelling tot bij onze concurrenten, betaalt u bij Data Comfort dus voor hetgeen dat daadwerkelijk nodig is.

Garantie IOPS

Hoe wij ervoor zorgen dat de performance van de storage altijd hetzelfde is? Vroeger was het nodig om dedicated hardware aan te schaffen om IOPS te kunnen garanderen, maar dat is tegenwoordig anders. We kennen geen raid set meer waardoor je geen problemen meer hebt als er een disk kapot gaat. Het probleem met traditionele storage is dat er een significante performance degradatie is als er een disk kapot gaat. Daarnaast kost het herbouwen van deze disk ook weer extra performance. Dit kan natuurlijk niet gebeuren als performance gegarandeerd wordt. Klanten van Data Comfort lijden er dan ook niet van als er een disk kapot gaat. 

De garantie op IOPS kan niet zomaar worden gegeven, alles binnen het systeem moet kloppen. Solidfire was voor ons de oplossing om deze garantie te kunnen geven. Solidfire heeft een algoritme in zich die ervoor zorgt dat alle bits en bytes over alle SSD flash disks verdeeld zijn in het cluster. Voor elke disk kost dat net iets meer IOPS maar het is maar een fractie van het traditioneel RAID system. Een systeem uitbreiden of rebuilden kost maar een paar seconden zonder performance verlies ten opzichte van de vroeger RAID configuratie.

Toepassing

De mix tussen capaciteit en verwerkingssnelheid die wij hebben gecreëerd is in elke  situatie inzetbaar. Het is de perfecte oplossing voor bedrijven die behoefte hebben aan goede performance. Het is voor gebruikers vaak moeilijk om de hoeveelheid IOPS in te schatten, hierom hebben wij een matrix ontwikkeld waarbij per type server de IOPS staan vermeld. Op basis van deze matrix is het mogelijk om uit te reken hoeveel IOPS er nodig zijn.

Bediening met vCloud:

Om dit systeem in de praktijk optimaal te kunnen gebruiken is er gekozen om gebruik te maken van het vCloud director platform van VMware. Zelf hebben wij jarenlang ervaring met VMware en hebben ervaren dat dit een zeer betrouwbaar product is. Bij een top-of-the-line storage product hoort tenslotte ook een top-of-the-line hypervisor platform.

Door gebruik te maken van vCloud director is het zeer eenvoudig om resources (CPU, memory en disk) toe te wijzen aan een virtual server die nodig is. Naast deze mogelijkheid zijn er in de nieuwe versie van vCloud Director vele andere pratische features beschikbaar. Weten wat deze features zijn? Bekijk ze hier: https://blogs.vmware.com/vcloud/files/2018/03/vcd91newfeatureswp.pdf

Toekomstplannen

Momenteel is de cloud op beschikbaar op basis van het alocation model. Binnen de resoursepool is de gebruiker vrij om te schuiven met CPU, memory en disk space. Maar in de toekomst wil Data Comfort nog een stapje verder gaan. Momenteel zijn wij bezig met het uitbreiden van het systeem met als doel dat gebruikers in de toekomst zelf de IOPS kunnen bepalen.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie? Dan nodigen wij u graag uit voor een van onze seminars, meld u vandaag nog aan want het aantal plaatsen is beperkt: aanmelden of kijk op de website.

Mogen we u ook ondersteunen met onze cloud services?