Proxmox naar VMware vCloud | van open source naar commercieel product

In de wereld van Cloud zijn er verschillende virtualisatie platformen beschikbaar. Denk hierbij aan KVM, Hyper V, VMware, maar er zijn ook minder bekende alternatieven zoals Proxmox. Wij merken op dat Proxmox steeds vaker voor komt.

Proxmox

Proxmox is een open source virtualisatie platform. Deze tool is erg compleet en kan nagenoeg hetzelfde als VMware of Hyper V. Proxmox is in een basis setup binnen een uur geïnstalleerd.  Het is ook mogelijk om Proxmox op een bestaande hypervisor te installeren. Er is een OVF te downloaden en te deployen waardoor je binnen 10 minuten een volledige werkende Proxmox omgeving hebt.

VMware vCloud

VMware vCloud Director is een managementschil over het VMware product. Deze schil is bedoeld voor implementatie, automatisering en het beheer van virtuele infrastructuurbronnen.

Met vCloud Director is het mogelijk alle resources (netwerk, opslag en rekenkracht) vrij van elkaar te configureren. Het beheren van de virtuele machines en virtuele netwerken kan via een gebruiksvriendelijke portal. 

Behoeft migratie van Proxmox naar VMware vCloud

Er kunnen goede redenen zijn om niet voor een open source product te kiezen. Veel bedrijven die nu gebruik maken van Proxmox zien er vaak tegenop om te migreren naar een product van VMware. Deze angst is nergens voor nodig, het is namelijk zeer eenvoudig om in Proxmox een virtuele machine te converteren naar een VMDK-file. Deze file kan in VMware eenvoudig zonder verlies van data worden ingelezen. Dus zelfs zonder 3rd party tooling kan je eenvoudig migreren.

Klantcase

Data Comfort heeft voor een van haar IT-partners de ondersteuning gedaan van een migratie van Proxmox 2.1 naar vCloud Director. In dit geval werd de omgeving verhuisd van een eigen datacenter naar de Data Comfort Cloud.

De startsituatie bestond uit verschillende virtuele machines die verdeeld waren over verschillende Proxmox installaties. Het basis doel was om alles centraal te brengen naar een beheersbaar geheel. Daarnaast wilde de partner niet meer naar het datacenter rijden om bijvoorbeeld een schijf te vervangen of update aan de servers te doen. De eis was om nog wel zelf alle virtuele machines en netwerken te kunnen beheren. Na onderzoek bleek dat ons Virtual Data Center precies paste bij de wensen en doelen van onze partner.    

Er werd aan ons advies gevraagd over de migratie. Onze filosofie is om mee te denken met de klant en altijd te ondersteunen waar mogelijk, in dit traject hebben we dit dan ook uitvoerig gedaan. Het ging hier niet om een makkelijke migratie die snel gebeurt zou zijn, maar door onze jarenlange ervaring is het wel gelukt. We hebben het volgende gedaan om de migratie succesvol af te ronden:

Stap 1: Het is in Proxmox 2.1 nog niet mogelijk om virtuele machines naar een VMDK-file te converteren, daarom hebben we als eerste stap, in een nieuw cluster, de nieuwste versie van Proxmox geïnstalleerd.

Stap 2: We hebben een back-up van de virtuele machines gemaakt en deze hebben we ingelezen in de nieuwe versie van Proxmox.

Stap 3: In de nieuwe versie van Proxmox hebben we de virtuele machines geconverteerd naar VMDK-files.

Stap 4: De VMDK-files hebben we vervolgens gemigreerd naar VMware en we hebben in VMware een nieuwe virtuele machine gemaakt zonder disken.

Stap 5: De VMDK-files koppelde we aan de desbetreffende virtuele machines.

Stap 6: De virtuele machines zijn vervolgens geplaatst in het virtual data center.

Stap 7: De Virtuele machines hebben we in vCloud Director gekoppeld aan het juist netwerk(VLAN)

Stap 8: Met VMware NSX is de firewall ingeregeld met de verbinding naar het internet

Conclusie:

Het is essentieel dat uw business (of die van uw klant) niet lijdt onder het migreren naar de cloud. Het is hierom belangrijk dat er bij de keuze voor een cloud service provider gelet wordt op de service die bij de diensten geleverd wordt en de kennis die het bedrijf in huis heeft. Deze migratie was geen eenvoudige, maar doordat wij deze stap voor stap met onze partner hebben uitgevoerd is deze vlekkeloos verlopen. 

Mogen we u ook ondersteunen met onze cloud services?