Masware automatisering - van open source naar een commercieel product

Masware automatisering uit Veenendaal beheert IT-infrastructuren door heel Nederland. De meeste servers waar Ronald Maasse (de eigenaar) mee werkt zijn gevirtualiseerd. Hij beseft al jaren dat het virtualiseren van servers veel voordeel met zich meebrengt. Een van de virtualisatieplatformen waar Ronald mee werkt is Proxmox.

Proxmox naar VMware vCloud | van open source naar commercieel product

Er zijn verschillende virtualisatie platformen beschikbaar. Denk hierbij aan KVM, Hyper V, VMware, maar er zijn ook minder bekende alternatieven zoals Proxmox. Wij merken op dat Proxmox steeds vaker voor komt.

Proxmox

Proxmox is een open source virtualisatie platform. Deze tool is erg compleet en kan nagenoeg hetzelfde als VMware of Hyper V. Proxmox is in een basis setup binnen een uur geïnstalleerd.  Het is ook mogelijk om Proxmox op een bestaande hypervisor te installeren. Er is een OVF te downloaden en te deployen waardoor je binnen 10 minuten een volledige werkende Proxmox omgeving hebt.

VMware vCloud

VMware vCloud Director is een managementschil over het VMware product. Deze schil is bedoeld voor implementatie, automatisering en het beheer van virtuele infrastructuurbronnen.

Met vCloud Director is het mogelijk alle resources (netwerk, opslag en rekenkracht) vrij van elkaar te configureren. Het beheren van de virtuele machines en virtuele netwerken kan via een gebruiksvriendelijke portal. 

Behoeft migratie van Proxmox naar VMware vCloud

Omdat de migratie vlekkeloos moest verlopen heeft Ronald de hulp van Data Comfort ingeschakeld.  Het ging om een migratie van Proxmox 2.1 naar VMware vClou Director. In dit geval werd de omgeving verhuisd van een eigen datacenter naar de Data Comfort Cloud.

De startsituatie bestond uit verschillende virtuele machines die verdeeld waren over verschillende Proxmox installaties. Het basis doel was om alles centraal te brengen naar een beheersbaar geheel. “Ronald Maasse: ik wil niet meer naar het datacenter hoeven rijden om bijvoorbeeld een schijf te vervangen of update aan de server te doen. Ik wil nog wel alle virtuele machines en netwerken zelf kunnen beheren. Toen ik met Data Comfort in gesprek kwam bleek hun Virtual Data Center perfect op mijn behoefte aan te sluiten.”

We hebben het volgende gedaan om de migratie succesvol af te ronden:

Stap 1: Het is in Proxmox 2.1 nog niet mogelijk om virtuele machines naar een VMDK-file te converteren, daarom hebben we als eerste stap, in een nieuw cluster, de nieuwste versie van Proxmox geïnstalleerd.

Stap 2: We hebben een back-up van de virtuele machines gemaakt en deze hebben we ingelezen in de nieuwe versie van Proxmox.

Stap 3: In de nieuwe versie van Proxmox hebben we de virtuele machines geconverteerd naar VMDK-files.

Stap 4: De VMDK-files hebben we vervolgens gemigreerd naar VMware en we hebben in VMware een nieuwe virtuele machine gemaakt zonder disken.

Stap 5: De VMDK-files koppelde we aan de desbetreffende virtuele machines.

Stap 6: De virtuele machines zijn vervolgens geplaatst in het virtual data center.

Stap 7: De Virtuele machines hebben we in vCloud Director gekoppeld aan het juist netwerk(VLAN)

Stap 8: Met VMware NSX is de firewall ingeregeld met de verbinding naar het internet

Waarom Data Comfort

“Ronald Maasse: wij hebben voor Data Comfort gekozen om meerdere redenen. Wij hebben al redelijk wat ervaring met cloud providers, en zijn geschrokken van de performance. Wij mochten het Virtual Data Center een maand gratis proberen, tijdens deze maand bleek de performance ver boven onze verwachtingen uit te stijgen. Daarnaast biedt Data Comfort veel persoonlijke hulp. Dankzij deze persoonlijke hulp kunnen wij perfect inspelen op de behoefte van onze klanten.”